Sverige är ett snällt land

Sverige är ett snällt land

Av Ingemar Pongratz

Observatorielunden av Ingemar Pongratz

Observatorielunden av Ingemar Pongratz

Oftast brukar jag skriva här om våra eller mina resor. Men denna gång blir det ett annat tema. Louise brukar berätta om sina funderingar, oftast när det är dags för oss att gå och lägga oss. Det brukar vara väldigt intressanta samtal som jag ser fram emot. Det brukar handla om allt möjligt, religion, vetenskap, kompisar, tja allt möjligt.

För några dagar sedan berättade Louise att hon har bestämt sig för att Sverige är ett snällt land, med snälla människor.

Jag blev rätt förvånad. Istället för att som förälder varna Louise för allt som kan hända lyckades jag hejda mig. Istället så frågade vi Louise vad är det hon menar med att Sverige är ett snällt land.

 

Då berättade hon sina upplevelser. Hon hade varit på McDonalds med en kompis och beställt nåt. Tydligen så hade det blivit nåt strul och Louise hade fått vänta på sin hamburgare och vad det nu var som hon beställde. Men när hon fick sin mat så hade McDonalds kassörskan bjudit Louise på en äppelpaj eftersom maten dröjde!

Louise blev tydligen väldigt glad och denna händelse gjorde stort intryck på henne!

 

Louise berättade också om en gång för nåt år sedan. Hon hade då börjat att åka buss själv och skulle åka hem till nån kompis. När hon skulle betala så hittade hon inte sitt SL kort. Då hade busschauffören låtit henne åka utan att bråka eller så.

Hon berättade också om en gång på en affär där hon och nån kompis hade blivit erbjudna provtvålar.

Så sammantaget hade Louise räknat ut att Sverige var ett snällt land, med snälla människor!

 

Då tänkte jag på hennes bild och bilden vi får via nyheter, media och olika Sociala Kanaler. Jag kommer ihåg en intervju som en relativt välkänd hetsare gjorde i Göteborg. Enligt honom så mötte han en annan välkänd hetsare som tyckte att allt i Sverige är katastrof.

För ”alla” vet att ”alla” migranter våldtar och ”alla” är rädda. Så för att rädda oss skall vi skicka hem migranter!

 

Vilka enorma skillnader mellan denna bild och Louise egna erfarenhet. Framför allt, så hade Louise ett öppet sinne och tog till sig vänlighet som främlingar visade henne. Det färgade henne, hennes dag och hennes sätt att se på sin omgivning på ett positivt sätt.

Så Louise’s korta historia har gett mig en hel del att tänka på. Istället för att fokusera på det negativa så varför inte fokusera på det positiva? Kanske fokusera på att bli bjuden på en paj på McDonalds när beställningen är sen är viktigare är att min beställning är sen?

Det kanske är enklare att se världen med dessa ögon?

Det kanske är så att Sverige är ett snällt land?

Höstutsikt av Ingemar Pongratz

Höstutsikt av Ingemar Pongratz

 

 

 

 

 

Written by

Ingemar Pongratz är forskare / entreprenör och EU Konsult. Som konsult hjälper Ingemar Pongratz företag att söka EU finansiering för olika projekt. Ingemar Pongratz har även nyligen lanserat nya projekt som syftar till att utveckla nya och marknadsintroducera nya hälso produkter. Detta projekt valdes ut av ALMI och drivs inom ett ny-startad företag (LETAVIS AB) tillsammans med andra partners.