Alternativ till stranden i Hua Hin, av Ingemar Pongratz

Alternativ till stranden i Hua Hin, av Ingemar Pongratz

Av Ingemar Pongratz

Katta, Louise och Song Kran

Katta, Louise och Song Kran

 

Vi har varit i Hua Hin i Thailand nu i 6 dagar och Louise ville göra lite annat är att bara bada i stranden. Louise gillar annars också att leka i poolen (där kan hon ha tex sin delfin) men hotell poolen är tyvärr iskallt! Det är faktiskt iskallt, till och med Louise tyckte att det var för kallt. Så vi bestämde att hitta på nåt annat.

Vi fick tipset att testa elefant ridning. Både Katta och jag är emot den typen av attraktioner eftersom djuren har det inte så bra, men vi hittade en annorlunda ställe.

Louise och Song Kran

Louise och Song Kran, by Ingemar Pongratz

Det heter Hutsadin Elephant Foundation, och ligger lite utanför själva Hua Hin.

Här är det annorlunda, centret köper in elefanter som har farit illa i Thailand och rehabiliterar dom. Dom har en del aktiviteter som passar också små grupper av turister, som tex korta ridturer, max 20 min, så att elefanter inte blir trötta eller irriterade och så har dom en bra miljö för elefanterna.

Dom har även en liten baby elefant (Song Kran) som bara är 6 år och gillar att uppträda.

 

Katta och Son Kran

Katta och Son Kran

Så vi åkte dit för att kolla. Här är det nog bra att varna eventuella besökare. Hutsadin centret betalar inte kommission till taxi eller Tuk Tuk åkare dvs när man bokar Taxi är det vanligt att man INTE kommer till Hutsadin. Snarare kommer man till nåt av det andra ställen. Så boka via hotellet och gör klart att ni inte vill åka någon annanstans. Vi gjorde det, och det funkade bra, och vi märkte att dom förstod precis vad vi menade.

Hutsadin Elephant Foundation är annars inte så lämplig som turist-attraktion, ingen restaurang, ingen Café eller sånt. Men syftet är bra och det var roligt att träffa en liten 6 årig elefant baby. Louise och jag fick en stor elefant kram, Katta fick en stor elefant puss och det var rätt spännande.

 

Ingemar Pongratz and Song Kran

Ingemar Pongratz and Song Kran

Var det värt det? Tja, kanske vi fick bättre karma i nästa liv, och Louise tyckte efteråt att det var spännande. Så varför inte som alternativ.

Vi tog förstås inte ridturen, eftersom Louise tyckte att det kändes läskigt, men om man gör allt så tror jag att det känns värt!

 

Nästa post skriver jag om ett annat ställe, men nu skall vi åka snart!

 

Ingemar Pongratz

Written by

Ingemar Pongratz är forskare och EU konsult med erfarenhet från Karolinska Institutet och forskning inom receptor biologi. Ingemar Pongratz hjälper även företag att söka offentlig finansiering, till exempel från Horizon 2020, Eureka och Eureka Eurostars Här skriver Ingemar Pongratz om resor både såna som görs som semester och som görs inom jobbet